Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ : "Επιστήμη των Πολιτών, Ενεργοί Πολίτες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμμετοχή εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου, η διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: "Επιστήμη των Πολιτών, Ενεργοί Πολίτες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» , που συνδιοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Πέλλας κ. Ελισάβετ Φράγκου και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης, ήταν η ενημέρωση- επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σχετικά με την Επιστήμη των Πολιτών, τα Παρατηρητήρια Πολιτών του έργου Cos4Cloud, την καλλιέργεια ενεργών πολιτών και τη σύνδεσή τους με την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Οι εισηγητές/τριες προσέγγισαν το θέμα πολυδιάστατα, παρουσιάζοντας καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους και όλες που συμμετείχαν στην Ημερίδα και ιδιαίτερα τους/τις αξιόλογους/ες εισηγητές/τριες που ήταν: η κ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, με τίτλο εισήγησης:"Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές σε ενεργούς πολίτες στο σχολείο και την κοινότητα" , τον κ. Δημήτρη Γκότζο, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Β΄ Αθήνας, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής και Συνεργάτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, με τίτλο εισήγησης: "Ψηφιακή πολιτειότητα για το περιβάλλον και την αειφορία με με τα Παρατηρητήρια Πολιτών του έργου Cos4Cloud" και τις συνεργάτιδες του Εργαστηρίου κ. Ματρώνα Παππά, Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, κ. Ζαχαρένια Δασκαλάκη, Δασκάλα, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, κ. Άννα Τρίγκατζη, Φιλόλογο, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, με παρουσιάσεις καλών πρακτικών στο θέμα:"Από το σχολείο στη γειτονιά και στην κοινότητα - Προτάσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία με εργαλεία της Επιστήμης των Πολιτών".                

Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια του ενεργού πολίτη αποτελεί πρωτεύοντα ρόλο στη σύγχρονη εκπαίδευση, η Ημερίδα εστίασε στον εμπλουτισμό τόσο των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, όσο και στην ενδυνάμωση της έννοιας της ενεργής πολιτειότητας.   

Προσδοκία των διοργανωτών είναι,  η Ημερίδα να αποτελέσει εξέλιξη της συνεργασίας των Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, έτσι ώστε η θεωρία να συνδεθεί με την πρακτική και την έρευνα και η εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες για μια πιο ποιοτική εκπαίδευση και κατ’  επέκταση για μια καλύτερη κοινωνία.


















 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου