Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

"Οι μύθοι του Αισώπου και η διάδραση"


Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων, η Διεύθυνση Π.Ε. Πέλλας (διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων) και η Θεατρική Ομάδα «Μικρός Βορράς» διοργανώνουν επιμορφωτική συνάντηση, με θέμα:
«Διάδραση με μύθους του Αισώπου»
Η συνάντηση θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, από τις 17.00 έως τις 20.30, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικές τεχνικές για τη δημιουργική προσέγγιση και δραματοποίηση μύθων του Αισώπου στην τάξη. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν επί σκηνής διάφοροι μύθοι του Αισώπου (Οι δύο φίλοι και η αρκούδα, Η Γαλατού, Οι δύο τράγοι, Η αλεπού και τα σταφύλια, Ο ψεύτης βοσκός) με τη χρήση πολλαπλών υλικών και τεχνικών (κοστούμια, μάσκες, παντομίμα, πρωτότυπα μουσικά όργανα, τραγούδι) ενώ οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη των μύθων και να βιώσουν τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησής τους στην τάξη. Εισηγητής-εμψυχωτής του σεμιναρίου θα είναι ο κος Τάσος Ράτζος (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μικρού Βορρά).
Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη συνάντηση, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση που συνοδεύει το έγγραφο (εστάλη στα σχολεία), μέχρι την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και να τη στείλουν μόνον ηλεκτρονικά στην υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων : kainotomesdraseispellas@gmail.com Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων, θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν αντίστοιχο πρόγραμμα. 
                                     
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

"Οι μύθοι του Αισώπου και η διάδραση"
από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας.

Σε ποιους απευθύνεται:
Σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών του Νομού Πέλλας, που ενδιαφέρονται να εκπονήσουν Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων σχετικά με τη φιλαναγνωσία, τα παραμύθια ή το θέατρο.
Σκοπός:
Η παρουσίαση εκπαιδευτικών τεχνικών για τη δημιουργική προσέγγιση και δραματοποίηση μύθων και παραμυθιών στην τάξη.
Περιεχόμενο:
Με αφορμή τέσσερις μύθους του Αισώπου, οι οποίοι θα παρουσιαστούν επί σκηνής με τη χρήση πολλαπλών υλικών και τεχνικών (μάσκες, παντομίμα, πρωτότυπα μουσικά όργανα, τραγούδι και άλλες υποκριτικές τεχνικές), οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη των μύθων και θα βιώσουν τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησής τους στην τάξη.


         Ενδεικτικό πρόγραμμα:
16:45-17:00    Προσέλευση
17:15-17:30    Οι μύθοι του Αισώπου επί σκηνής [σύντομη εισαγωγή στο θέμα]
17:3018:30    Παράσταση "Αισώπου κόμιξ 2 (ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι)" [Κείμενο: Σάκης Σερέφας]
18:3018:45    Διάλειμμα
18:4520:00    Βιωματικές δραστηριότητες με αφορμή τους τέσσερις μύθους [Τάσος  Ράτζος & συνεργάτες]


Με τη λήξη της συνάντησης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


Εισηγητής του σεμιναρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του
Μικρού Βορρά, σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος.

Βιογραφικό σημείωμα Τάσου Ράτζου
Γεννήθηκε στο Μαυρέλι Τρικάλων το 1964. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε επί δύο χρόνια μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Opernschule του Μονάχου. Έλαβε μέρος στο διεθνές εκπαιδευτικό φεστιβάλ νέων “Arlekin 87” στο Bayreyth. Παρακολούθησε σεμινάρια παντομίμας με τον Milan Sladek στην Κολωνία. Συμμετείχε σε έναν εκπαιδευτικό κύκλο Ευρυθμίας με την Evelyn Broz στο Essen. Πήρε μέρος δύο χρονιές στη συνάντηση «Theatertefen» του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, για το θέατρο για παιδιά και νέους.
Το 1988 ίδρυσε στα Τρίκαλα το θέατρο «Άνθος της Ήβης», όπου σκηνοθέτησε 15 έργα με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ελλάδας, ενώ συνεργάζεται τακτικά από το 2003 και με το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εξειδικευτεί στο θέατρο για παιδιά και νέους, ανεβάζοντας μια σειρά παραστάσεων σε δημόσια θέατρα, κάνοντας συνήθως και τις διασκευές των έργων. Έχει οργανώσει και εμψυχώσει εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ έχει επανηλλειμμένα διδάξει σε σεμινάρια θεάτρου για εκπαιδευτικούς.
Για τρία χρόνια, υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διδάσκων του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης του θεατρολογικού (2008-2009).
Έχει διδάξει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών, τον Ίασμο, και τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (2005-2009).
Παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, Βερολίνο, Σκόπια, Κύπρο, Αλβανία.
Τέλος, έχει πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και συναυλίες. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 
Το έργο "Αισώπου κόμιξ 2 (ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι)" είναι μια παράσταση παιδικού θεάτρου στην οποία δραματοποιούνται τέσσερις μύθοι του Αισώπου (ο ψεύτης βοσκός, οι δύο φίλοι και η αρκούδα, η αλεπού και τα σταφύλια, οι δύο τράγοι).
Η παράσταση περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τραγούδι, μάσκες, παντομίμα και διαδραστικά στοιχεία που επιτρέπουν στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να οδηγούν στην εξέλιξη των παραμυθιών.
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Διασκευή: Σάκης Σερέφας
Σκηνογραφία: Μαγδαλινή Σίγα
Κοστούμια: Ιωάννα Παγιατάκη
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Διδασκαλία τραγουδιών : Έλσα Μουρατίδου
Διδασκαλία κρουστών : Δημήτρης Ράπτης 
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Μάρκος Τότσκας. 
*για τη συγγραφή ορισμένων μύθων συνεργάστηκε δημιουργικά όλη η ομάδα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ''ΜΙΚΡΟ ΒΟΡΡΑ''
Η oμάδα θεάτρου «Μικρός Βορράς», είναι μια αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία. Ιδρύθηκε το 2012 από τον σκηνοθέτη και δάσκαλο του θεάτρου Τάσο Ράτζο και έχει ως έδρα της την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σταθερά βήματα αναπτύσσει συνεχώς τις δράσεις της και χαράσσει τη δική της ξεχωριστή πορεία στο εκπαιδευτικό δημιουργικό θέατρο. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου που να προσφέρουν στους θεατές τους μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Τα θέματα των παραστάσεών της αντλούνται τόσο από την ελληνική λαϊκή παράδοση (ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου) όσο κι από την αρχαία ελληνική γραμματεία («Ελένη» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή). 

Σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς μεταφέροντάς τους γνώσεις και τεχνικές από τη σύγχρονη θεατρική παιδεία. Επίσης, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και με μοναδική προτεραιότητα τα παιδιά, δίνει δωρεάν παραστάσεις σε ιδρύματα και νοσοκομεία.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε μας στο http://mikrosvorras.blogspot.gr/.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και τη συνεργασία.
Για τον Μικρό Βορρά,
Βάσω Δουζένη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου