Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

"Σήμα Αειφόρου Σχολείου"

στην Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
   

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου
74100 ΡΕΘYΜΝΟ                   

Γούναρη 21-23,  18531 Πειραιάς
Τηλ. 210 4134960



Σήμα Αειφόρου Σχολείου
Εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ  127340/Δ2/1-8-2016


Προς
Τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων.                                                      28-9-2016

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ευχόμαστε ολόψυχα μια παραγωγική, ευχάριστη και ήρεμη σχολική χρονιά. Η συμμετοχή κάθε σχολείου  στις διαδικασίες πιστοποίησής του μέσω του Σήματος Αειφόρου Σχολείου είναι η έμπρακτη απόδειξη της αισιοδοξίας και της αφοσίωσης του κλάδου μας στο ιδανικό της παιδείας.
Το πρόγραμμα του Σήματος Αειφόρου Σχολείου εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλά σχολεία της  χώρας μας και  οι ανάγκες των συναδέλφων για επιμόρφωση στο αντικείμενο αυτό είναι μεγάλες. Εμείς πραγματοποιήσαμε σημαντικό αριθμό σεμιναρίων κατά την περσινή σχολική χρονιά, αλλά δεν μπορέσαμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Φέτος η προσπάθειά μας για επιμόρφωση και ενημέρωση σχετικά με το  Σήμα Αειφόρου Σχολείου θα συνεχιστεί μέσα από συνεργασίες με διάφορους φορείς.
Ο αριθμός των σχολείων που δήλωσαν πέρσι συμμετοχή στο  Σήμα Αειφόρου  Σχολείου ξεπέρασε τα 170 και προβλέπουμε σημαντική αύξηση τη φετινή σχολική χρονιά. Πιστοποίηση με το Σήμα ζήτησαν 23 σχολεία όλων των βαθμίδων.  Ακόμη κι αν δεν πήραν όλα την πιστοποίηση, η εμπειρία που απέκτησαν είναι πολύτιμη. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο πολύτιμο είναι η αλλαγή που επέρχεται σε κάθε σχολείο που συμμετέχει και αναλαμβάνει το έργο της στροφής προς την αειφορία. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το Σήμα Αειφόρου Σχολείου έχει εγκριθεί από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. και για φέτος (Αρ.Πρωτ  127340/Δ2/1-8-2016) 


Αλλαγές
Προκειμένου να διευκολυνθεί  η διαδικασία πιστοποίησης των σχολείων, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει ως ελάχιστη διάρκεια δραστηριοποίησης του σχολείου, προκειμένου αυτό να αιτηθεί πιστοποίησης, τους 7 μήνες για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους 8 για της πρωτοβάθμιας. Έτσι, κάθε σχολείο που επιθυμεί να πιστοποιηθεί με το Σήμα Αειφόρου Σχολείου, θα πρέπει να ξεκινά τις δράσεις του περίπου από τον Οκτώβριο και να ζητά την πιστοποίηση από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα με τη βαθμίδα. Με την εγγραφή στη σελίδαwww.aeiforum.eu  καταγράφεται την ημερομηνία εγγραφής του σχολείου.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας πιστοποίησης θα ανακοινώνονται επισήμως τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνεται και η επίδοση των βεβαιώσεων πιστοποίησης.  Προκειμένου να επιβεβαιώνονται οι δράσεις του σχολείου, να διαδίδεται η καλή πρακτική και να υπάρχει διαφάνεια, απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση του σχολείου είναι να διαθέτει ενημερωμένη ιστοσελίδα ή ιστολόγιο (π.χ. blog). Όσα σχολεία δήλωσαν πέρσι (2015-16) τη συμμετοχή τους δε χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση-αίτηση φέτος. Σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή πέρσι και θεωρούν ότι είναι έτοιμα για πιστοποίηση, θα πρέπει να τη ζητήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Όσα δεν τη ζητήσουν μέχρι 21-12-2016 θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πιστοποίηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-17.

Εξαίρετη Δράση
Από φέτος (2016-17) κάθε σχολείο έχει δικαίωμα να καταχωρίσει στο Ημερολόγιο Αειφόρου Σχολείου μια εξαιρετική δράση που υπερβαίνει τις συνήθεις δραστηριότητες του σχολείου, και η οποία έχει εμπλέξει μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπική κοινωνία, έχει αποκτήσει δημοσιότητα, έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα και έχει επιδράσει θετικά στο σχολείο, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Η Εξαίρετη Δράση, που αφορά την αειφορία εν γένει, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στο σχολείο, ώστε ακόμη κι αν υστερεί σχετικά σε άλλους τομείς της σχολικής ζωής, να λάβει την Πιστοποίηση, χάρη στην Εξαίρετη Δράση που πραγματοποίησε. Η Συντονιστική Επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία της Εξαίρετης Δράσης και αποφασίζει αν θα δοθεί έξτρα προώθηση ή μπόνους στο σχολείο.

Εργαλεία
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν στη διάθεσή σας τα εργαλεία του Σήματος, όπως παρακάτω:
Το Σχέδιο Αειφόρου Διαχείρισης (ΣΑΔ) (http://aeiforum.eu/index.php/el/aeiforo-sxoleio/methodologia/sxedio-aeiforou-diaxeirisis) μπορεί να σας βοηθήσει να αποτυπώσετε το όραμά σας σε χαρτί, ώστε να ξεκινήσετε το ταξίδι της αειφορίας. Το ΣΑΔ εξειδικεύεται από την Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου με το Σχολικό Πρόγραμμα Δράσης (http://aeiforum.eu/index.php/el/aeiforo-sxoleio/methodologia/sxoliko-programma-drasis). ΤοΗμερολόγιο Αειφόρου Σχολείου  δίνει τη δυνατότητα να τηρείτε με ευκολία δεδομένα για τις δράσεις του σχολείου σας, προγραμματίζοντας περισσότερες και καλύτερες (http://aeiforum.eu/index.php/el/aeiforo-sxoleio/deiktes-aeiforou-sxoleiou/imerologio). Το Ημερολόγιο Αειφόρου Σχολείου έχει αναβαθμιστεί, έγινε πιο λειτουργικό για να διευκολύνεται η πιστοποίηση και γι’ αυτό δε θα πρέπει να γίνονται επεμβάσεις και τροποποιήσεις από τα σχολεία. Είναι το βασικό εργαλείο αποτύπωσης των δράσεων του σχολείου. Προκειμένου να είναι επιτυχής η προσπάθεια για πιστοποίηση του σχολείου, είναι ανάγκη να μελετηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς του σχολείου τα βοηθητικά κείμενα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας, και κυρίως το «Δείκτες και Δράσεις». http://www.aeiforum.eu/index.php/el/aeiforo-sxoleio/deiktes-aeiforou-sxoleiou/deiktes-kai-draseis.
Απολύτως απαραίτητο είναι να μελετηθούν δύο ακόμη αρχεία: Α. «Βαρύτητες» (υποχρεωτικοί και προαιρετικοί δείκτες, βαρύτητα κάθε δείκτη, κα) και «Οδηγίες και Επεξηγήσεις»
Η πιστοποίησή σας με το Σήμα Αειφόρου Σχολείου, είναι μεν σχετικά απαιτητική, είναι όμως και πλήρως ανταποδοτική σε πολλά πεδία και όχι μόνο στα τρία πεδία του αειφόρου σχολείου, όπως επιβεβαιώνουν οι συνάδελφοί μας που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.
                                                                                                  Για την Συντονιστική Επιτροπή
                                                                                                      Δρ Δημήτριος Καλαϊτζίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου