Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΥΠΑΤΗΣ

         Σας γνωστοποιούμε ότι το ΚΠΕ Στυλλίδας-Υπάτης συντονίζει τα εθνικά θεματικά δίκτυα "Γεωμυθολογικά - γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια" και "Κλιματικές αλλαγές-Ακραία καιρικά φαινόμενα". Όποιες περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων εκπονούν αντίστοιχα προγράμματα και επιθυμούν να ενταχθούν στα δίκτυά μας, υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας http://kpestylidas.wixsite.com/kpestylidas οι σχετικές αιτήσεις ένταξης. 
Σας επισυνάπτουμε καταστάσεις με τα σχολεία τις περσινής χρονιάς, των οποίων η συμμετοχή στα δίκτυα είναι σε ισχύ και φέτος. Προϋπόθεση να υλοποιείται και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα, οπότε θα πρέπει να μας γνωστοποιηθεί εκ νέου, ο τίτλος του προγράμματος, ο αριθμός των μαθητών και τα στοιχεία των νέων συντονιστών-εκπαιδευτικών. Σας ευχαριστούμε.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΥΠΑΤΗΣ
Υπεύθυνος Λειτουργίας: Κουτμάνης Παναγιώτης, Βιολόγος
ENVIRONMENTAL EDUCATION CENTER  OF STYLIDA-HYPATE
Head of the E.E.C.: Koutmanis Panagiotis, Biologist
  ΤΗΛ - TEL: 2238023211  -  2238023121,       FAX: 2238023137
E-mail: kpestypa@otenet.gr,  kpestylidas@gmail.com

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΚΤΥΑ Κ.Π.Ε. Μουζακίου: «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού» και «Δάσος»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου ως συντονιστής των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού» και «Δάσος» προσκαλεί τους/τις Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα παραπάνω Εθνικά Δίκτυα για το σχολικό έτος 2017-2018. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στα Δίκτυα κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες σε αυτά συμπληρώνοντας την ανάλογη αίτηση στο πεδίο «Συνέχιση συμμετοχής».

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΠΕ 2017-18

         Α) Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ΚΠΕ:
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), μπορούν να υποβάλουν αίτηση (Συνημμένο πρότυπο αίτησης εκπαιδευτικής επίσκεψης):
-Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν εγκεκριμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο τους. Η αίτηση υποβάλλεται από το/τη Συντονιστή/στρια του κάθε Προγράμματος, στον/στην Υπεύθυνο/η ΠΕ ή Σχολικών Δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί, για την επιλογή του ΚΠΕ που θα ήθελαν να επισκεφθούν, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη συνάφεια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ, το οποίο αιτούνται να επισκεφθούν.
Μετά την έγκριση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο/η Υπεύθυνος/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων οφείλει βάσει του καθηκοντολογίου του να αποστείλει στο κάθε ΚΠΕ κατάσταση με τις σχολικές ομάδες (αριθμός μαθητών/τριών και ονόματα εκπαιδευτικών που απαρτίζουν την παιδαγωγική ομάδα), οι οποίες ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το ΚΠΕ και να επιβεβαιώσει ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καταθέτουν αίτηση εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
-Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν Ερευνητικές Εργασίες στο Γενικό Λύκειο. Η αίτηση υποβάλλεται από τον εκπαιδευτικό, σε ΚΠΕ της Περιφέρειας όπου ανήκει η σχολική μονάδα και η εκπαιδευτική επίσκεψη δεν μπορεί να είναι άνω της μίας ημέρας. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα επισκεφθούν κάποιο ΚΠΕ θα βασίζεται στη συνάφεια του θέματος της Ερευνητικής Εργασίας με τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΚΠΕ και θα αποφασίζεται από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

«Απορρίμματα: Τα χρήσιμα… άχρηστα»,


ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
►Υποστήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο με:
         ·       παραχώρηση πρωτότυπου- και όχι μόνο- εκπαιδευτικού υλικού
·       προτεινόμενη βιβλιογραφία
·       θεματική επιμόρφωση των συντονιστών εκπαιδευτικών των ομάδων ΠΕ
·       ενεργοποίηση ηλεκτρονικών οδών, δημιουργία κοινών εκδόσεων και συμμετοχή σε κοινές  περιβαλλοντικές δράσεις  για τη διασύνδεση των σχολείων-μελών του δικτύου.
►Συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς  και  διεθνείς φορείς, ΟΤΑ, επιστημονικές ενώσεις κλπ.

►Καλλιέργεια και ανάπτυξη νέας οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης στους εμπλεκόμενους μαθητές, φιλικής προς το περιβάλλον ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

►Διεθνείς Συνεργασίες με φορείς και σχολεία άλλων χωρών.

«ΝΕΡΟ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»



ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Υποστήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο με:
         ·       παραχώρηση πρωτότυπου- και όχι μόνο- εκπαιδευτικού υλικού
·       προτεινόμενη βιβλιογραφία
·       θεματική επιμόρφωση των συντονιστών εκπαιδευτικών των ομάδων ΠΕ
·       ενεργοποίηση ηλεκτρονικών οδών, δημιουργία κοινών εκδόσεων και συμμετοχή σε κοινές  περιβαλλοντικές δράσεις  για τη διασύνδεση των σχολείων-μελών του δικτύου.
Συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς  και  διεθνείς φορείς, ΟΤΑ, επιστημονικές ενώσεις κλπ.

Καλλιέργεια και ανάπτυξη νέας οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης στους εμπλεκόμενους μαθητές, φιλικής προς το περιβάλλον ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού.

Διεθνείς Συνεργασίες με φορείς και σχολεία άλλων χωρών.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

«Βιώσιμη Πόλη: Εκπαιδευτικό υλικό με αξιοποίηση των ΤΠΕ»,

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», Άξονας προτεραιότητας 6, Υποέργο 1 (ΛΑΠ) πρόκειται να υλοποιήσει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Βιώσιμη Πόλη: Εκπαιδευτικό υλικό με αξιοποίηση των ΤΠΕ», την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 και ώρες 17:00 – 21:00 και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρες 09:00 – 14:00.
Οι στόχοι του σεμιναρίου είναι:

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

«Όταν η Φύση δημιουργεί…πολιτισμό»


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει με τίτλο:
«Όταν η Φύση δημιουργεί…πολιτισμό»,

που ξεκίνησε να υφίσταται από το σχολικό έτος 2013-14, συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία του. Προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτό, για τα σχολικό έτος 2017-2018, να δηλώσουν συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη τους και τη σχετική νέα εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων αρ. πρωτ. 188142/ ΓΔ4 /02-11-2017, η οποία σας έχει ήδη αποσταλεί.  
Προϋποθέσεις:
 α) Να υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικό με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας,
β) Να συμπληρώσουν και να αποστείλουν άμεσα τη σχετική επισυναπτόμενη Αίτηση και το Πρωτόκολλο συνεργασίας στον/στην Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν, μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου  2017.
Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παρακαλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις και τα πρωτόκολλα συνεργασίας στο Κ.Π.Ε Ομηρούπολης  Χίου, μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.
  
Σκοπός του Δικτύου είναι να διερευνήσει, να αναδείξει και να προβάλει τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής φύσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά και να καταδείξει το πλήθος των σχέσεων που αναπτύσσονται και στηρίζουν κάθε βιοκοινότητα.


Σ Τ Ο Χ Ο Ι  Τ Ο Υ  Δ Ι Κ Τ Υ Ο Υ

Συμμετέχοντας στο Δίκτυο «Όταν η Φύση Δημιουργεί… πολιτισμό» και υλοποιώντας Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφή με τους θεματικούς άξονες, στοχεύουμε ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί:

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

«Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΠΙ «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα» πήρε και φέτος  (σχολική χρονιά 2017-2018) την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, η υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος μπορεί να ενταχθεί, κατά την κρίση των εκπαιδευτικών και με βάση τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών, είτε στο πλαίσιο διδασκαλίας επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε ενότητες που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις (π.χ. για τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή), είτε στην Ευέλικτη Ζώνη για τις τάξεις Α’- Δ’.
Επιπλέον, για όλες τις τάξεις η υλοποίηση του προγράγματος μπορεί να γίνει διαθεματικά.
Για την υποστήριξη του προγράμματος ο ΟΠΙ, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε την ιστοσελίδα www.copyrightschool.gr

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2017-18 και για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Σταδιοδρομίας) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

1.1. Σχεδιασμός

Η διαδικασία ανάπτυξης των προγραμμάτων έχει ως εξής:
Με την έναρξη του σχολικού έτους 2017-18 οι Υπεύθυνοι/ες Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΘ), Σχολικών Δραστηριοτήτων και οι Υπεύθυνοι/ες ΣΕΠ των ΚΕΣΥΠ, ενημερώνουν τους/τις Διευθυντές/ντριες και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες ανάπτυξης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, καθώς και για τη μεθοδολογία εφαρμογής τους. Η ενημέρωση γίνεται με επίσκεψη στα σχολεία ή/και με τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με ομάδες εκπαιδευτικών. Προτείνεται, όταν αυτό είναι εφικτό, το πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων να οργανώνεται από κοινού από όλους τους/τις Υπευθύνους/ες.
Στη συνέχεια, κάθε Διευθυντής/ντρια σχολικής μονάδας συγκαλεί ειδική συνεδρίαση με θέμα τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση προγράμματος συγκροτούν μαθητική ομάδα.
Για τα σχολεία της Δ/θμιας εκπαίδευσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

«Φύση χωρίς σκουπίδια»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ως Συντονιστές του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς σκουπίδια» και σε συνέχεια της ανανέωσης της λειτουργίας του για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019 βάσει της υπ’ αρ. πρωτ.  19864/Δ2/7/02/2017 απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.,
προσκαλούν:
α) τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας που υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου να ενταχθούν στο Δίκτυο και
β) τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό κατά το προηγούμενο σχολικό έτος να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους.
Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς σκουπίδια» ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το 1996 και αποσκοπεί όχι απλά στο μάζεμα των σκουπιδιών αλλά, κυρίως, την ευαισθητοποίηση του Έλληνα για μια φύση χωρίς σκουπίδια, για ένα καθαρό, νοικοκυρεμένο περιβάλλον.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

«…Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Πέλλας»

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος κάνει την είσοδο του,
το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα πραγματοποιήσει δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Πρώτη δράση το «...Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Πέλλας» και έπεται συνέχεια.

«…Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Πέλλας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ΄ Τάξης Δημοτικού.
Με βιωματικό τρόπο τα παιδιά θα μάθουν πώς από ένα κλαδί ελιάς φτάσαμε σήμερα να στολίζουμε έλατα και όχι μόνο. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν μέρος σε διαγωνισμό παραμυθιού. Οι λεπτομερείς οδηγίες θα δοθούν κατά την επικοινωνία μας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τον μήνα Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες: Δευτέρα 4/12,  Τετάρτη 6/12,  Δευτέρα 11/12 και  Τετάρτη 13/12.

Ο αριθμός των παιδιών δεν θα ξεπερνά τα 20 άτομα και η διάρκεια του θα είναι έως 80 λεπτά.

-          ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
-          ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Υπεύθυνοι προγράμματος :  Ιωάννα Κεχαγιά  (Συντηρήτρια)                                                                                                                   
                                                    Δέσποινα Ζηλίδου (Σχεδιάστρια-Εικαστικός)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα
Τηλ.23820 31160

Πληροφορίες : Ι.Κεχαγιά, Δ.Ζηλίδου

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S


Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνεται ως παιδαγωγικά κατάλληλο το πρόγραμμα με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…» του δικτύου Μεσόγειος SOS, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/-τριες, Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέμα μείωσης της πλαστικής σακούλας και ενδιαφέρονται για επιπρόσθετο υλικό, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με την Υπεύθυνη Σχολικών  Δραστηριοτήτων, κ. Φράγκου, Τηλέφωνα: 2381025605, 6977294931 και Email: kainotomesdraseispellas@gmail.com

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

«Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος»

«Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος» 
του Λέοντα Τολστόι


Η θεατρική ομάδα θα βρίσκεται στο νομό μας για παραστάσεις στα σχολεία από 11/12 έως 15/12

Η παράσταση
Ένας τεράστιος ήλιος δεσπόζει στη σκηνή, οι ακτίνες  του απλώνονται  σε όλη την οροφή και η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο χωράφι, σε ένα τεράστιο κομμάτι γης.
Ξημερώνει… Σιγά- σιγά φωτίζεται η σκηνή και αποκαλύπτεται  ένας μικρόκοσμος που κυλάει μέσα του η ζωή, το φως της μέρας εισβάλλει από παντού και πλημμυρίζει όλους τους χώρους της σκηνής. Τέσσερις αφηγητές, μπαίνουν αθόρυβα, γρήγορα, κάποιος τρέχοντας, άλλος με το τρίκυκλο ποδήλατο του, άλλος πετώντας...
Είναι πανέτοιμοι  και αποφασισμένοι να πουν την «πιο μεγάλη ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ»!!! Την ιστορία του Παχόμ, ενός αγρότη που ήθελε, ήθελε, όλο ήθελε. Την ιστορία του Παχόμ που από φτωχός αγρότης έγινε μεγαλοκτηματίας, και δεν σταμάτησε να αναζητά όλο και περισσότερη γη. Μια ιστορία για την απληστία, για τον Παχόμ που δεν χόρταινε με τίποτα!
Μόλις φτάσουν στη σκηνή θα συναντήσουν ένα σκιάχτρο, μια μεγάλη κούκλα, με μυστικές και υπερφυσικές ιδιότητες! Οι αφηγητές θα δώσουν ζωή στο σκιάχτρο που θα γίνει ο ήρωας του έργου, ο Παχόμ!!!
Χρώματα, φώτα, ήχοι, χορός, τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, μεταμφιέσεις και αφήγηση γεμίζουν την σκηνή για να χαρίσουν  την φαντασμαγορία ενός κλασικού έργου, μέσα από τη σύγχρονη ματιά νέων δημιουργών, μια εμπειρία μοναδική, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους!
Μέσα από την παράσταση, τα παιδιά, απολαμβάνουν το παιχνίδι, το χορό και το τραγούδι και μυούνται στα βασικά συστατικά της θεατρικής πράξης.


Το έργο.
Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος του Λέοντα Τολστόι
Η ιστορία γραμμένη το 1885 μιλά για έναν αγρότη, τον Παχόμ, που αποκτά μεγάλη περιουσία και που σταδιακά τα «υπάρχοντά του τα πολλά, άναψαν μέσα του την επιθυμία να αποκτήσει όλο και περισσότερα».
Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα δομής, που με ύφος ιδιαίτερα λιτό και απέριττο, παρακολουθεί την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Παχόμ  να εξουσιάσει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια γης.
Ο Τολστόι γράφει ένα παραμύθι για την απληστία, το οποίο σύμφωνα με τον  Τζέιμς Τζόυς είναι «Η πιο μεγάλη ιστορία που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια λογοτεχνία».

Το έργο Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος παρουσιάζεται για τα  σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ώρες Παραστάσεων: Κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Για πληροφορίες: τηλ: 6977135669
  Email: valisfran@yahoo.gr

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

«Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»

«Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»
Στην εποχή μας που οι κοινωνικοί δεσμοί παρασύρονται από τη γενικότερη κατάρρευση, οι έννοιες όπως ελευθερία, ενότητα, δικαιοσύνη, ισονομία, αποδοχή, δημοκρατία, παρερμηνεύονται ολοένα και περισσότερο.
Η ρητορική του μίσους ως ακραίος ρατσιστικός και βίαιος λόγος εμφανίζεται και στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες δυτικές και μη κοινωνίες.  Με αυτά τα δεδομένα και τους προβληματισμούς, διοργανώθηκε σεμινάριο με τίτλο: «Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»
Το σεμινάριο είχε βιωματικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας.
Κεντρική εισηγήτρια και συντονίστρια του σεμιναρίου, ήταν η κ. Άννα Μπαφίτη, Κοινωνιολόγος, M.Ed., Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, εκπαιδευμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι».
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες  προσανατολισμένες στην ανάπτυξη προγράμματος ενάντια στη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο και βασισμένες στο εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σύνδεσμοι», διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  

Συνδιοργανωτές του σεμιναρίου ήταν οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πέλλας, κ. Ε. Φράγκου και  κ. Κ. Βάσιου αντίστοιχα, οι Υπεύθυνοι των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων των Δ/νσεων Β/θμιας Εκπ/σης Πέλλας και Φλώρινας, κ. Θ. Μπαζούκης και κ. Α, Μπαφίτη αντίστοιχα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έδεσσας.