Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σεμινάριο: «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας»

Το ΚΠΕ Ποροΐων, στο πλαίσιο του Έργου "Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου", το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους, και το ΚΠΕ Κρεστένων, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», με Άξονα Προτεραιότητας 7 (Α.Π. 7), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους και στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει, συνδιοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου, για εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ποροΐων από Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 και ώρα 17:00 έως και Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 15:00 και θα έχει ως τίτλο:

«Η αειφορική διαχείριση της  βιοποικιλότητας στην  παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Η συμβολή των τοπικών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας . Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του βούβαλου της Κερκίνης.»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Προγράμματα Π.Ε., με θέματα σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση αγαθών.
Ενδεικτικά το σεμινάριο στοχεύει: α) στη διασύνδεση της βιοποικιλότητας των γενετικών πόρων με τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική γεωργία και κτηνοτροφία β) στην υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας και κατανάλωσης των αγαθών με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών (με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης, οικονομικής - ποιοτικής – κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας), γ) στην εξοικείωση με δεξιότητες παραγωγής και μεταποίησης διατροφικών αγαθών στο επίπεδο της οικιακής οικονομίας, δ) στην  αξιοποίηση βιωματικών μεθόδων υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε., ε) στη διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών με την παρουσίαση παραδειγμάτων από εκπροσώπους φορέων - μελών του Δικτύου.



Το σεμινάριο απευθύνεται:
Α1) Κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, που τα σχολεία τους είναι ήδη ενταγμένα στο Δίκτυο και υλοποιούν ομοθεματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα (1 τακτικός και 1 αναπληρωματικός εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο).
Α2) Σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο και υλοποιούν κατά το τρέχον σχολικό έτος περιβαλλοντικά προγράμματα σχετικά με τις θεματικές του δικτύου (βλ. http://kpekrestenon.gr/el/idrysi-kai-leitoyrgia-ethnikoy-thematikoy-diktyoy-pe-ta-topika-proionta-se-mia-koinonia-aeiforias ), αποστέλλοντας στο ΚΠΕ Κρεστένων Αίτηση Συμμετοχής Εκπ/κών στο Δίκτυο 2014-2015 (βρίσκεται αναρτημένη στην Ιστοσελίδα του Κέντρου), ενημερώνοντας παράλληλα και τον Υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων ή Π.Ε. της Διεύθυνσής τους (1 τακτικός και 1 αναπληρωματικός εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο).
Β) Σε υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, που συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων ή έχουν σχολεία της Διεύθυνσής τους ενταγμένα στο Δίκτυο.
Γ) Σε εκπαιδευτικούς - μέλη των συνεργαζόμενων ΚΠΕ, που υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας και συμμετέχουν ήδη στο Δίκτυο.
Δ) Στα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Ε)  Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου.

Τα Κ.Π.Ε. Ποροΐων και Κρεστένων θα καλύψουν από τα τεχνικά τους δελτία:
-Τις δαπάνες διαμονής των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής καθώς και των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου (πλην μελών των Π.Ο. ΚΠΕ).
-Τα έξοδα διαμονής των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και Υπευθύνων ΠΕ και σχολικών δραστηριοτήτων.
-Τα έξοδα διατροφής όλων των συμμετεχόντων.
-Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τα πεδία με τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά των συμμετεχόντων στην εργασία πεδίου.

·         Οι δαπάνες για τη διαμονή και μετακίνηση των μελών των συνεργαζόμενων ΚΠΕ, που συμμετέχουν ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ή της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου ή ως εισηγητές και συντονιστές εργαστηρίων ή ως εκπρόσωποι του Δικτύου, θα βαρύνουν τα τεχνικά δελτία ή τις διαχειριστικές επιτροπές των οικείων Κ.Π.Ε.
·         Τα ΚΠΕ Ποροΐων και Κρεστένων δε θα καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών και των υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  
Παρακαλούνται:
1) Οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο τριήμερο Σεμινάριο του Δικτύου, να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη Αίτηση Σεμιναρίου και να την αποστείλουν στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους, μέχρι τις 13 Μαρτίου 2015.
2) Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας:
Εφόσον ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το τριήμερο σεμινάριο του Δικτύου και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, να αποστείλουν ηλεκτρονικά τη δική τους Αίτηση Σεμιναρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015 στο Κ.Π.Ε. Κρεστένων (fax: 26250/22393 -  email:kpe.krestenon@gmail.com)
Να αποστείλουν ηλεκτρονικά πίνακα με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολική μονάδα, τηλέφωνο)  τακτικών και αναπληρωματικών εκπαιδευτικών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σεμινάριο καθώς και τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών στο Κ.Π.Ε. Κρεστένων μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015 Κρεστένων (fax: 26250/22393 -  email:kpe.krestenon@gmail.com)
3) 0ι εκπαιδευτικοί-μέλη Π.Ο. των Κ.Π.Ε. από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο τριήμερο Σεμινάριο του Δικτύου να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη Αίτηση Σεμιναρίου και να την αποστείλουν μέχρι τις 20 Μαρτίου στο Κ.Π.Ε. Κρεστένων (fax: 26250/22393 -  email:kpe.krestenon@gmail.com)

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής



Όσοι εκπαιδευτικοί – μέλη του Δικτύου- επιθυμούν να παρουσιάσουν συνοπτικά το ομοθεματικό του Δικτύου Πρόγραμμα ΠΕ ή δράσεις του φορέα που εκπροσωπούν, παρακαλούνται επίσης να συμπληρώσουν την αντίστοιχη θέση στην Αίτηση Σεμιναρίου. Αν ο χρόνος του σεμιναρίου δεν επαρκεί για όλες τις παρουσιάσεις, θα γίνει επιλογή από τις Παιδαγωγικές Ομάδες των  ΚΠΕ Κρεστένων και Ποροΐων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου