Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Δράσεις στο πλαίσιο Πρόληψης και Αντιμετώπισης φαινομένων της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή σχολική χρονιά

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την επί δύο χρόνια συνεισφορά του, και με τη  δική σας συμπαράσταση, στο σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας,  θα συνεχίσει για τρίτη συνεχή χρονιά να συμβάλει με κάθε τρόπο στη δημιουργία συνθηκών πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και να συνεισφέρει στην υλοποίηση δράσεων και δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν προς το σκοπό αυτό.
Επιπλέον το Παρατηρητήριο και τη νέα σχολική χρονιά θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση λειτουργίας και δυναμικής των Δικτύων που έχουν δημιουργηθεί  σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε αυτά να είναι σε πλήρη ετοιμότητα διαχείρισης προβλημάτων που θα παρουσιάζονται στα σχολεία και βοήθειας–συμπαράστασης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς  στην προσπάθειά τους να επιλύουν φαινόμενα βίας.
Προς το σκοπό αυτό παρακαλούνται:

Τα μέλη ΠΟΔΠ
1.     Να ενημερώσουν τα μέλη ΟΔΠ ευθύνης τους για το ρόλο τους ως υπεύθυνοι  διαχείρισης της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας στο σχολείο τους (σχετική εγκύκλιος σχολείων που ανήκουν σε κάθε μέλος ΠΟΔΠ αρ.Πρωτ.9282/5-6-2015/ 3η Ανακοινοποίηση 25-08-2015 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας)
2.     Να συνεργάζονται με τα μέλη ΟΔΠ ευθύνης τους και να τα υποστηρίζουν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, στην ανάληψη δράσεων και στην ενημέρωσή τους σχετικά με τις διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας.
3.     Να ενημερώσουν τα μέλη ΟΔΠ σχετικά με την εξ αποστάσεως επιμόρφωση, η διαδικασία της οποίας περιγράφεται με ακρίβεια στη με αριθμ. Πρ. 4965/29-6-2015  εγκύκλιο της ΕΥΕ. Να τονιστεί ότι η επιμόρφωση ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου.
4.     Να φροντίσουν ώστε όλα τα μέλη ΟΔΠ των σχολείων ευθύνης τους να ενημερωθούν σχετικά με τα μέλη του Δικτύου της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους.
5.     Να φροντίσουν ώστε να αποστέλονται στο Ε-mail του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (parat.vias.Kmaκed@gmail.com)  προς ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης    (kmaked.pde.sch.gr/site/Παρατηρητήριο βίας) καλές πρακτικές και σχέδια δράσης που εφαρμόζονται στα σχολεία ευθύνης τους.
6.     Να ενημερώσουν όλα τα μέλη ΟΔΠ για το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου και τη χρηστικότητά του (καλές πρακτικές, ρόλος υπευθύνων  εκπαιδευτικό υλικό, νομοθεσία, Δίκτυα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, δράσεις Διευθύνσεων, πρακτικές πρόληψης, νέα-ανακοινώσεις, επίπεδα παρέμβασης, φορείς για την πρόληψη, βίντεο, ενέργειες Παρατηρητηρίου, χρήσιμες Ιστοσελίδες), Να τονιστεί πως όλες οι σχετικές εγκύκλιοι είναι αναρτημένες στα  link «ανακοινώσεις» και «εγκύκλιοι». Να τονιστεί επίσης ότι τα στοιχεία όλων των μελών των Δικτύων και των φορέων είναι καταχωρημένα σε link  του site του Παρατηρητηρίου
7.     Να ενημερώσουν τα μέλη ΟΔΠ για την αναγκαιότητα καταγραφής των περιστατικών σχολικής βίας στη φόρμα καταγραφής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο σύνδεσμο http://stop-bullying.sch.gr/katagrafi (σχετική αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΕΥΕ στις 24 Ιουλίου)
8.     Να φροντίσουν ώστε να υπάρξει άμεση και συνεχής επικοινωνία και συνεργασία τους με τα αντίστοιχα Δίκτυα με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της περιοχής ευθύνης τους.
9.     Να προωθήσουν και αξιοποιήσουν συνεργασίες  των μελών ΟΔΠ με τους συνεργαζόμενους με το Παρατηρητήριο και τα Δίκτυα φορείς (ΣΣΝ, Κέντρα Πρόληψης, Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, ΟΤΑ)
10.  Να φροντίσουν ώστε να πραγματοποιηθούν στα σχολεία ευθύνης τους εκδηλώσεις σχετικές με την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
11.  Να οργανώσουν συναντήσεις, εκδηλώσεις και επιμορφώσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε θέματα που άπτονται της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
12.  Να οργανώσουν όπου είναι δυνατόν Σχολές Γονέων.
13.  Να γνωστοποιήσουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης τους, μέσω των ΟΔΠ, τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27-29 Νοεμβρίου 2015, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
(σχετική ιστοσελίδα www.synedrioparatvias.Kmaked.eu)
14.  Να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης τους, μέσω των ΟΔΠ, ώστε να εντάξουν στο σχολικό πρόγραμμα προγράμματα πρόληψης της ενδοσχολικής βίας με αξιοποίηση του ΑΠ, των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, των Σχολικών Δραστηριοτήτων).
15.  Να συντονίζουν και να εποπτεύουν όλες τις δράσεις στα σχολεία ευθύνης τους.
16.  Να αποστείλουν έως τέλος Οκτωβρίου στο Παρατηρητήριο (parat.vias.Kmaked@gmail.com) απολογισμό του έργου που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης τους (καλές πρακτικές, δράσεις, περιστατικά  βίας, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, προγράμματα)
17.  Για κάθε πληροφορία ή ερώτημα να απευθύνονται στο E-mail του Παρατηρητηρίου ((parat.vias.Kmaked@gmail.com) ή στα τηλέφωνα : 2310-474850 κα Καραμήτρου Αμαλία Γραμματέας Ε.Σ.Δ.Υ.Π., 2310474839 κα Τσιακίρη Τάνια εκπαιδευτικό ΠΕ60.

Τα μέλη ΟΔΠ

1.     Να συνεργάζονται με το μέλος ΠΟΔΠ που έχει την ευθύνη του σχολείου τους (σχετική εγκύκλιος σχολείων που ανήκουν σε κάθε μέλος ΠΟΔΠ αρ. Πρωτ.9282/5-6-2015 / 3η Ανακοινοποίηση 25-08-2015, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας)
2.     Να εισέλθουν στην πλατφόρμα, στο σύνδεσμο http://stop-bullying.sch.gr/learn και να ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους από 1 έως 25 Σεπτεμβρίου (σχετική εγκύκλιος της ΕΥΕ με αριθμ. Πρ. 4965/29-6-2015 όπου περιγράφεται όλη η διαδικασία).
Την επιμόρφωση θα παρακολουθήσουν-διενεργήσουν μόνον όσοι εκπαιδευτικοί έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα ως μέλη ΟΔΠ.
Εάν εκπαιδευτικός, μέλος ΟΔΠ, για λόγους απόσπασης ή επιστροφής στην οργανική του θέση, κατά το νέο σχολικό έτος βρίσκεται σε διαφορετική σχολική μονάδα από αυτή που ήταν κατά την περσινή σχολική χρονιά, θα παρακολουθήσει κανονικά την επιμόρφωση ανεξάρτητα από τον αριθμό μελών ΟΔΠ που υπάρχουν στην νέα του σχολική μονάδα.
Εάν σε κάποιο σχολείο, λόγω μετακινήσεων μελών ΟΔΠ, δεν υπάρχει για το νέο σχολικό έτος μέλος ΟΔΠ, μπορούν να οριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων ένας/μία ή δύο εκπαιδευτικοί ως υπεύθυνοι πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας του σχολείου (εφόσον δεν υπήρχαν αναπληρωματικοί), με σκοπό τη διευκόλυνση των δράσεων της σχολικής μονάδας και τη σύνδεση με το Παρατηρητήριο και το αντίστοιχοι Δίκτυο. Δεν έχουν όμως, οι υπεύθυνοι που θα οριστούν, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση, μέσω της πλατφόρμας.
Σας ενημερώνουμε τέλος, πως μετά το τέλος και της Β΄ φάσης Επιμόρφωσης (για τα μέλη ΟΔΠ) το υλικό της Επιμόρφωσης θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου ώστε να είναι σε γνώση και χρήση από όλους τους εκπαιδευτικούς.
3.     Να φροντίσουν ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των σχολείων τους σε θέματα ενδοσχολικής βίας, διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις.
4.     Να ενημερωθούν από την Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου (kmaked.pde.sch.gr/site/Παρατηρητήριο βίας) και από το υπεύθυνο μέλος ΠΟΔΠ για τα μέλη του Δικτύου της περιοχής τους και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα παρέμβασης των μελών του Δικτύου σε περιπτώσεις εμφάνισης περιστατικών βίας.
5.     Να γνωρίζουν τα προβλεπόμενα βήματα παρέμβασης σε περιπτώσεις φαινομένων βίας (περιγράφονται σε link της Ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου).
6.     Να εντάξουν στο σχολικό πρόγραμμα προγράμματα πρόληψης της σχολικής βίας, αξιοποιώντας το ΑΠ και  τα προγράμματα Αγωγής Υγείας.
7.     Να αποστέλουν τις καλές πρακτικές και τις Δράσεις στο μέλος ΠΟΔΠ ή απευθείας στο Παρατηρητήριο (parat.vias.Kmaked@gmail.com)
8.     Να συνεργάζονται με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σχολικής βίας (ΚΕΔΔΥ, Κέντρα Πρόληψης, ΣΣΝ, Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, ΟΤΑ).
9.     Να οργανώσουν όπου είναι δυνατόν Σχολές Γονέων.
10.  Να επισκεφτούν την Ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου (Kmaked.pde.sch.gr/site/Παρατηρητήριο) και να πλοηγηθούν σε όλα τα link, από όπου μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες ((καλές πρακτικές, ρόλος υπευθύνων  εκπαιδευτικό υλικό, νομοθεσία, Δίκτυα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, δράσεις Διευθύνσεων, πρακτικές πρόληψης, νέα-ανακοινώσεις, επίπεδα παρέμβασης, φορείς για την πρόληψη, βίντεο, ενέργειες Παρατηρητηρίου, χρήσιμες Ιστοσελίδες), Να τονιστεί πως όλες οι σχετικές εγκύκλιοι είναι αναρτημένες στα  link ανακοινώσεις» και «εγκύκλιοι». Να τονιστεί επίσης ότι τα στοιχεία των μελών των Δικτύων και των φορέων είναι καταχωρημένα σε link του site του Παρατηρητηρίου.
11.  Να καταγράφουν τα περιστατικά βίας στη φόρμα καταγραφής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο σύνδεσμο http://stop-bullying.sch.gr/katagrafi (σχετικά αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΕΥΕ στις 24 Ιουλίου)
12.  Να γνωστοποιήσουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης τους, τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27-29 Νοεμβρίου 2015, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
      (σχετική ιστοσελίδα www.synedrioparatvias.Kmaked.eu)
13. Για κάθε πληροφορία να απευθύνονται στο E-mail του Παρατηρητηρίου  
 (parat.vias.Kmaked@gmail.com) ή στα τηλέφωνα: 2310-474850 κα Καραμήτρου Αμαλία Γραμματέας Ε.Σ.Υ.Δ.Π., 2310474839 κα Τσιακίρη Τάνια εκπαιδευτικό ΠΕ60.


Οι Υπεύθυνοι των Δικτύων
1.     Να επικαιροποιήσουν και ενεργοποιήσουν τα Δίκτυα
2.     Να ενημερώσουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα μέλη ΟΔΠ, τα οποία ανήκουν στη Διεύθυνσή τους, σχετικά με τα μέλη των Δικτύων και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους
3.     Να ενημερώσουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα μάλη ΟΔΠ, τα οποία ανήκουν στη Διεύθυνσή τους, σχετικά με τους φορείς οι οποίοι ενεργοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους.
4.     Να γνωστοποιήσουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης τους, μέσω των ΟΔΠ, τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27-29 Νοεμβρίου 2015, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
      (σχετική ιστοσελίδα www.synedrioparatvias.Kmaked.eu)
     

Ο Συντονιστής Δράσεων Παρατηρητηρίου  Κεντρικής Μακεδονίας

               Αλέξανδρος Κόπτσης


                Σχολικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου