Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμη κ. Διευθύντρια/ κ. Διευθυντά,
Σας στέλνουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα εφαρμοστούν για το σχολικό έτος 2016-2017: «Επίσκεψη στο αγρόκτημα», «Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο παιχνίδι θησαυρού», «Το Μονοπάτι της Ελιάς», «Με γάλα παιχνίδια», «Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας» και «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια» με το γενικό τίτλο «Εκπαιδευτικά Βιωματικά Προγράμματα στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης».

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σε Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία
της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας
για εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων
στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ  ΓΕΩΡΓΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1904 εξυπηρετώντας τις ανάγκες γεωργικής εκπαίδευσης του πληθυσμού της υπαίθρου τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών.


Τα Σχολεία που λειτουργούν στους χώρους της Σχολής είναι:
Α.         Γενικό Λύκειο Θετικής κατεύθυνσης και Επαγγελματικό Λύκειο τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής
Β.         Το Κολλέγιο «Δημήτρης Περρωτής», Ανωτέρων γεωργικών σπουδών και επιστημών ζωής
Γ.         Παιδικός Σταθμός
Δ.         Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο
Επίσης λειτουργούν:
Το Τμήμα «Δια βίου μάθησης» (ΚΕΚ ενηλίκων)
 και το Πρόγραμμα Σχολικών Εκπαιδευτικών Επισκέψεων από σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες περιοχές της χώρας μας.
            
Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ηγετικές θέσεις στις κοινότητές τους καθώς και στη γεωργία, στη βιομηχανία τροφίμων και γενικότερα στις επιστήμες ζωής.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεωρητική διδασκαλία και την εφαρμογή στην πράξη   - στο αγρόκτημα της Σχολής - κατάλληλων μεθόδων οικονομικά κερδοφόρων, οικολογικά ορθών και κοινωνικά υπεύθυνων.
Τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σχολής (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.) προσφέρουν σε αγόρια και κορίτσια από την ύπαιθρο της Ελλάδας, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια καταξιωμένη εκπαίδευση με έμφαση τόσο στη θεωρητική γνώση όσο και στην πρακτική εξάσκηση.
Οι περισσότεροι μαθητές είναι οικότροφοι και υπότροφοι αφού καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των εξόδων φοίτησής τους. Η ζωή τους στη Σχολή διανθίζεται με πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, προγράμματα ανταλλαγών, ενώ εξασφαλίζονται υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής υποστηρίζονται από τις εκτεταμένες δραστηριότητες του επιδεικτικού και εκπαιδευτικού αγροκτήματος. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η παραγωγή του γνωστού γάλακτος (πλήρες και διαίτης), γιαουρτιού από τη φημισμένη φυλή αγελάδων  Holstein, αβγών Ωμέγα – 3, κοτόπουλων, γαλόπουλων, αλλά και η παραγωγή κρασιού, τσίπουρου, τραχανά, ζυμαρικών και ελαιόλαδου.
Επίσης υπάρχουν βουστάσιο, ορνιθώνες, θερμοκήπια, κήποι, αμπελώνας, οπωρώνας και ελαιώνας.
Θα ήταν χαρά μας, αλλά και ωφέλεια  των μαθητών σας, αν ανταποκρινόσασταν  στην πρόσκλησή μας για την εφαρμογή κάποιου από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 «Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης»

Στόχος του προγράμματος είναι να πληροφορήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία και την παραγωγή ενός σύγχρονου αγροκτήματος καθώς και πως αυτή συνδέεται με την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Έχει τη μορφή μεγάλης περιήγησης στις περισσότερες παραγωγικές υποδομές και διαρκεί δύο ώρες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, με ανάλογη εφαρμογή στην κάθε βαθμίδα. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας με παιδαγωγική ιδιότητα και είναι εγκεκριμένο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Άφιξη :Οι μαθητές αποβιβάζονται στην κεντρική πύλη της Σχολής όπου τους υποδέχονται τα στελέχη μας και αμέσως μετά επισκέπτονται τον πρότυπο αμπελώνα.
Αμπελώνας: πληροφορίες για το αμπέλι, τα προϊόντα του, τη φροντίδα του, τις ποικιλίες του. Καλλιεργούνται 6 πειραματικές ποικιλίες αμπέλου.
Καλλιέργεια αρωματικών φυτών: Ακολουθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών όπου καλλιεργούνται 14 διαφορετικά είδη. Δίνεται έντυπο με πληροφορίες για τις ιδιότητές τους και τη χρήση τους. Προσφέρουμε επίσης ένα μπουκετάκι σε κάθε ομάδα για αισθητηριακή αγωγή.
Οπωρώνας : Στη συνέχεια περνούν από τον οπωρώνα-ροδώνα. Παρατηρούν τα δένδρα και παίρνουν πολλές πληροφορίες για την καλλιέργειά τους.
 Ελαιώνας «Κων. Τσάτσου»: πληροφορίες για την ελιά, τα προϊόντα της, τη φροντίδα της, τη σημαντικότητά της στη μεσογειακή διατροφή.
Οινοποιείο: πληροφορίες για τη διαδικασία της οινοποίησης και παρατήρηση του εργαστηρίου από εξωτερικό χώρο(για λόγους υγιεινής).
Θερμοκήπια, λαχανόκηποι-ανθόκηπος και συσκευαστήριο λαχανικών: Με τη συνοδεία πάντα των στελεχών μας τα παιδιά επισκέπτονται τους εκπαιδευτικούς χώρους και ενημερώνονται για τις καλλιέργειες και τις εργασίες των μαθητών μας.
Βιβλιοθήκη- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Στη συνέχεια κατευθύνονται στη βιβλιοθήκη – που είναι μια από τις μεγαλύτερες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας – και στα εργαστήρια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μικρό πτηνοτροφείο οικιακής οικονομίας: Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το μικρό μας πτηνοτροφείο οικιακής οικονομίας, δηλαδή το παραδοσιακό κοτέτσι.
Γαλακτοκομείο-Βουστάσιο: Αμέσως μετά ακολουθεί επίσκεψη στο νέο γαλακτοκομείο της Σχολής που θεωρείται  ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων και δίνονται πληροφορίες για την επεξεργασία του γάλακτος και τα παράγωγά του καθώς και τη διατροφική του αξία. Το εποπτικό υλικό που έχει  εγκατασταθεί ενισχύει την ενημέρωση των μαθητών.
Ακολουθεί το βουστάσιο όπου δίνονται  πληροφορίες για τη ζωή, τη φροντίδα και την παραγωγή των αγελάδων μας, των φημισμένων Holnstein .
Εκθετήριο-Γεωργικά Μηχανήματα: στη συνέχεια συναντάμε το υπόστεγο των γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες.
Μεταφύτευση φυτού: Τέλος, πηγαίνουν στο μεγάλο γυάλινο θερμοκήπιο και κάνουν μεταφύτευση ανθοφόρου ή αρωματικού φυτού, το οποίο παίρνουν ως δώρο.
Οι επισκέπτες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το εστιατόριο της Σχολής, όπου θα μπορούσαν να πάρουν το δεκατιανό τους (εφ’ όσον έχουν φέρει μαζί τους) ή το κυλικείο (προαιρετικά). Στο τέλος του προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν με παιχνίδι στο πευκόδασος της Σχολής. Ολοκλήρωση του προγράμματος  και αποχαιρετισμός στην πύλη.
Εναλλακτικά, η «Επίσκεψη στο αγρόκτημα» μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα νέο σχεδιασμό με τίτλο «Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού!». Η ομάδα περνά από σταθμούς, ξεπερνά δοκιμασίες και λύνει γρίφους σχετικούς με το αγρόκτημα και τις παραγωγές του. Οι πληροφορίες που απαιτούνται θα έχουν ήδη δοθεί στα παιδιά στην πορεία του προγράμματος. Η διάρκειά του είναι αισθητά μεγαλύτερη, για το λόγο αυτό τα γλαστράκια θα αποτελούν το θησαυρό χωρίς όμως να μεταφυτευτούν στο δικό μας θερμοκήπιο. Ο σχεδιασμός αυτός είναι έντονα βιωματικός και ταυτόχρονα παιχνίδι για τα παιδιά. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες  Β΄- Στ΄ Δημοτικού και για δύο ομάδες καθημερινά.

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
°         Διάρκεια : 2 ώρες το ελάχιστο
Πληροφορίες:Τηλ: 2310-492768, 492756   email: scamp@afs.edu.gr
 κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω.  Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00


«Ανακαλύπτω το αγρόκτημα με ένα μεγάλο παιχνίδι θησαυρού!»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β΄- Στ΄ Δημοτικού


Πρόκειται για ένα νέο εναλλακτικό σχεδιασμό, με εντονότερο το βιωματικό στοιχείο, του προγράμματος «Επίσκεψη στο αγρόκτημα της ΑΓΣ».

Η σχολική ομάδα παίζει και ανακαλύπτει! Με την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών μας  λύνει γρίφους,  ξεπερνά δοκιμασίες σχετικές με το αγρόκτημα και τις παραγωγές του και σταθμό - σταθμό το ανακαλύπτει. Οι πληροφορίες που απαιτούνται θα έχουν ήδη δοθεί στα παιδιά στην πορεία του προγράμματος. Στην εξερεύνηση με το παιχνίδι θησαυρού περιλαμβάνονται όλες οι παραγωγικές υποδομές όπως στο πρόγραμμα της  Επίσκεψης.  Ο θησαυρός; Ένα γλαστράκι για το κάθε παιδί, για μεταφύτευση στο σχολείο ή στο σπίτι.
 Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες  Γ΄- Στ΄ Δημοτικού, για δύο ομάδες καθημερινά.


Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
°         Η διάρκεια του προγράμματος είναι  2 ώρες το ελάχιστο.
°         Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756  email: scamp@afs.edu.gr
 κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μάρω Μίγδη
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

























 «Με γάλα παιχνίδια»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Το πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις απαραίτητες τροποποιήσεις για κάθε ηλικία. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας με παιδαγωγική ιδιότητα.
Επιγραμματικά οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι:
Α. Στο Αγρόκτημα
Α1. Εποπτική ξενάγηση στους χώρους: βουστάσιο, αρμεκτήριο, γαλακτοκομείο.
Α1.1. Στο βουστάσιο (παρατήρηση από τον περιβάλλοντα χώρο του αρμεκτηρίου):
·      Παρατηρούν από μακριά τα σιλό με τις αχυρόμπαλες, το βουστάσιο, την επεξεργασία των κοπράνων, τον βιολογικό καθαρισμό, το αρμεκτήριο.
·      Παρατηρούν μια αχυρόμπαλα.  Σε ένα καρότσι βρίσκεται η ημερήσια ποσότητα τροφής μιας αγελάδας.
Α1.2. Στο αρμεκτήριο
·         Παρατηρούμε αφίσα που απεικονίζει πανοραμικά το βουστάσιο. Δίνουμε στα παιδιά εικόνες Α4 για αντιστοίχιση στην αφίσα.
·      Παρατηρούν μεγάλες ενδείξεις-σκίτσα που βρίσκονται αναρτημένα στο χώρο: θερμόμετρο, ρολόι 3:00 π.μ.  και 3:00μ.μ (ώρες αρμέγματος).
·      Σε αφίσες που αναρτώνται στα παράθυρα του αρμεκτηρίου εικονίζονται στιγμιότυπα από το άρμεγμα των ζώων.
·      Παρατηρούν μία φορητή αρμεκτική μηχανή.
·      Δοκιμάζουν παιχνίδι αρμέγματος σε ομοίωμα αγελάδας. Στο ομοίωμα φοράμε τα «σκουλαρίκια» και το «βραχιόλι» της αγελάδας.
Α1.3. Στο γαλακτοκομείο
·      Παρουσιάζεται η επεξεργασία  του γάλακτος- από την παστερίωση έως τη συσκευασία του σε φιάλες-σε 7μεγάλες αφίσες που απεικονίζουν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου.  Στη συνέχεια παρατηρούν τη λειτουργία του γαλακτοκομείου από εσωτερικούς υαλοπίνακες.
·      Παρατηρούν σε κάδο την ημερήσια παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας και σε αφίσα πληροφορίες για την ημερήσια διατροφική ανάγκη που καλύπτει.
·      Αναφορά στη θρεπτική αξία του γάλακτος επίσης σε αφίσα.
·      Επίσκεψη στο εκπαιδευτικό τυροκομείο (για μαθητές Ε’& Στ’ Δημοτικού).
Α2. Εργαστήριο κατασκευών, παρασκευής τυριού («τυροζούλι») ή γλυκιάς κρέμας
·      Κατασκευή ατομικής χειροτεχνίας με πλαστικά μπουκάλια γάλακτος. Δημιουργία ετικέτας. Η κατασκευή αυτή μπορεί να παρουσιάζει με εποπτικό τρόπο πληροφορίες σχετικές με το γάλα.
·      Τα παιδιά νήπια, Α’, Β’, Γ’Δημοτικού πραγματοποιούν εργαστήριο παρασκευής δροσερής γλυκιάς κρέμας, την οποία και απολαμβάνουν.
·      Τα παιδιά Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού πραγματοποιούν εργαστήριο παρασκευής του κρητικού τυριού «τυροζούλι» το οποίο και γεύονται σε ελαφριά σνακς.
Α3. Αγωγή καταναλωτή με επίσκεψη στο πρατήριο της Σχολής όπου τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια «έρευνα αγοράς» σχετικά με προϊόντα, ανάλογα με την αποστολή που θα τους ανατεθεί. Παρατηρούν ημερομηνίες λήξης, συστατικά και σύνθεση, συσκευασίες και γραμμάρια. Οι αποστολές είναι: α. βρείτε προϊόντα που περιέχουν γάλα,  β. ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης, γ. βρείτε τις αναφορές για τη θρεπτική αξία της ημερήσιας κατανάλωσης.
Β. Στο σχολείο - κατασκευή χειροποίητης ετικέτας για πραγματική φιάλη γάλακτος. Τα παιδιά πρέπει να επινοήσουν όνομα, σύνθημα προβολής, εικόνα και να προσθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία προέλευσης, βάρους, σύνθεσης, ημερομηνίας λήξης.
Προσφορά συλλεκτικής γυάλινης φιάλης γάλακτος της Α.Γ.Σ..
Γ. Στο σπίτι - Πληροφοριακό έντυπο της Σχολής για το γάλα, τα υπόλοιπα προϊόντα της και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα.
Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492 756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.



«Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το σιτάρι
                            
Το πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάλογες τροποποιήσεις για κάθε ηλικία. Όπως και τα άλλα προγράμματα της ΑΓΣ έχει έντονο βιωματικό χαρακτήρα. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας με παιδαγωγική ιδιότητα.

Τα μέρη του προγράμματος:
1.      Υποδοχή στο Αγρόκτημα: Γνωριμία με το χώρο. Επίσκεψη στο χωράφι και παρατήρηση της ανάπτυξης των σιτηρών, ανάλογα με την εποχή που γίνεται η επίσκεψη. Συζήτηση για τον κύκλο καλλιέργειας των σιτηρών. Παρατήρηση των γεωργικών μηχανημάτων. Συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην ύπαιθρο.

2.      Επίσκεψη στην Εκπαιδευτική Συλλογή από 10 αντίγραφα εικαστικών έργων του Fr. Millet όπου οι πίνακες παρουσιάζουν την παραδοσιακή διαδικασία από την σπορά μέχρι το ψήσιμο του ψωμιού. Η συλλογή πλαισιώνεται με παλιά εργαλεία και αντικείμενα που βρίσκονται στη διάθεση της Σχολής. Παίζουμε παιχνίδια παρατήρησης ή δραματοποίησης που σχετίζονται με τους πίνακες (ανάλογα με την ηλικία των παιδιών). Συζητάμε για τον παραδοσιακό και τον σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας του σιταριού και της παραγωγής του αλευριού, μέσα από απεικονίσεις σύγχρονης καλλιέργειας.

3.      Δραστηριότητες στο εργαστήριο: Αλέθουμε σιτάρι με τον πετρόμυλο και με μικρούς  σύγχρονους ηλεκτροκίνητους μύλους. Κοσκινίζουμε και διαχωρίζουμε σιμιγδάλι και αλεύρι. Φτιάχνουμε ζύμη για ψωμί. Συζητάμε για το αλεύρι και τα δημητριακά στη διατροφή μας, σύμφωνα με την πυραμίδα της διατροφής.

4.      Δραστηριότητα στο αγρόκτημα: Τα παιδιά σπέρνουν σπόρους σιταριού σε μικρό ατομικό γλαστράκι το οποίο παίρνουν μαζί τους.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση κακοκαιρίας, γίνεται ολιγόλεπτη προβολή του παραδοσιακού τρόπου  των εργασιών για την καλλιέργεια του σιταριού.

Σε κάθε σχολική ομάδα προσφέρεται υλικό με προτάσεις και ιδέες για συνέχιση των δραστηριοτήτων στο σχολείο και στο σπίτι.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
°         Η διάρκεια του προγράμματος είναι  τουλάχιστον 2 ώρες.
°         Πληροφορίες:
            Α.Γ.Σ. Θεσσαλονίκης, Μαρίνου Αντύπα 54, Πυλαία
°         Τηλ: 2310-492768, 492756  email: scamp@afs.edu.gr
 κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00


Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.


Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.


«Το Μονοπάτι της Ελιάς»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά και τα προϊόντα της

Το πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάλογες τροποποιήσεις για κάθε ηλικία. Όπως και τα άλλα προγράμματα της ΑΓΣ έχει έντονο βιωματικό χαρακτήρα. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας με παιδαγωγική ιδιότητα

Περίπατος στον πειραματικό ελαιώνα και την «υπαίθρια πινακοθήκη»
  • Παρατήρηση και παρουσίαση ανάπτυξης του νέου πειραματικού ελαιώνα. Παρατηρούμε ελαιώνες με διαφορετική πυκνότητα φύτευσης για κανονική, πυκνή και υπέρπυκνη καλλιέργεια ελαιοδέντρου (για μαθητές Ε΄και Στ΄).
  • Παιχνίδι στοχευμένης παρατήρησης σε αντίγραφα έργων Β.Β.Γκόγκ, Θεόφιλου, Μιρό, Νταλί. Αντιστοιχίζουμε πίνακες ζωγραφικής, με θέμα την ελιά και το λάδι, με τίτλους και δημιουργούς.
  • Κινητικό παιχνίδι: «Μαυροελιά», παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι.
  • Παρουσίαση των βασικών εργαλείων συγκομιδής καρπού, στον ελαιώνα Κ.Τσάτσου.
  • Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα: Παρουσιάζουμε το μύθο. Τον δραματοποιούμε με απλά σκηνικά αντικείμενα και αυτοσχέδιους διαλόγους (για νήπια, Α΄και Β΄).

Ελαιουργείο - Κέντρο Ελιάς Krinos
  • Παρατήρηση και ξενάγηση στην εγκατάσταση του ελαιοτριβείου. Αναφορά στα διακριτά στάδια παραγωγής λαδιού από τη συγκομιδή μέχρι τη συσκευασία.
  • Γευστική δοκιμή Α: Σε μπουκιές ψωμιού προσθέτουμε σταγόνες λάδι, αλάτι, ρίγανη και άλλα φυσικά υλικά. Δίνουμε όνομα στο έδεσμά μας και το γευόμαστε.
  • Γευστική δοκιμή Β: Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε 5 είδη ελιάς. Βαθμολογούμε και καταγράφουμε τη γνώμη μας σε φύλλο εργασίας γευσιγνωσίας.    
  •  Παιχνίδι παρατήρησης και μνήμης. Με τη βοήθεια γεωφυσικού χάρτη αναφοράς εντοπίζουμε  τις ελαιοπαραγωγές περιοχές. Στη συνέχεια σημειώνουμε από μνήμης τις ενδείξεις στον χάρτη παιχνιδιού.  

Εικαστικά και άλλα
  • Παροιμίες: Αναφερόμαστε σε παροιμίες και γνωμικά από τη λαϊκή σοφία και τις ερμηνεύουμε.
  • Ζωγραφίζουμε σε αχνό προσχέδιο πίνακα του Β.Β.Γκογκ (για νήπια και Α΄)

Επεκτάσεις για το σχολείο και το σπίτι
  • Εικαστικά: Ζωγραφίζουμε μια ετικέτα ή μια αφίσα για το λάδι.
  • Κατασκευή: Κόβουμε σε χαρτόνι αττικά τετράδραχμα.
  • Διατροφή: Αναφορά στο λάδι, στη μεσογειακή διατροφή και τη θρεπτική αξία του λαδιού και στις κατηγορίες και τις ποιότητες ελαιολάδων.
  • Οργανώστε μια καμπάνια: Επαναχρησιμοποιείστε συσκευασίες λαδιού, μετατρέποντας τις σε κουμπαράδες. Αποφασίστε για ποιον κοινωνικό σκοπό θα συγκεντρώσετε χρήματα. Σχεδιάστε μια ετικέτα και μια αφίσα που αναφέρεται σε αυτό τον σκοπό.

          ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
°         Η διάρκεια του προγράμματος είναι  2 ώρες το ελάχιστο.
°         Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
       κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.

Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.


«Τα κατ’ αγρούς Διονύσια»

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίωρης διάρκειας, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «Τα κατ΄ αγρούς Διονύσια». Υλοποιείται από εκπαιδευμένο στέλεχος με παιδαγωγική ιδιότητα και με τη βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της σχολικής ομάδας.
Παιδαγωγική προσέγγιση:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια»  βασίζεται στην ομαδική και συνεργατική διαδικασία. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η βιωματική προσέγγιση των θεμάτων. Αγγίζει πολλές πτυχές της Περιβαλλοντικής Αγωγής, θέτοντας θέματα πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, παιχνιδιού στην Αγωγή Υγείας και Τεχνών στην Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέγγιση στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με το Διόνυσο, το θέατρο και την αγροτική ζωή με έμφαση στην αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης, πάντα με αφορμή «Τα κατ΄ αγρούς Διονύσια».



Επίπεδο Α:  Νήπια, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού

·         Επίσκεψη στον ελαιώνα και τον αμπελώνα
Αναφερόμαστε στη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, στην οινοποσία και τα συμπόσια, στο λάδι και τη διατροφή τους, την ελιά και την θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο. Επισημαίνουμε ότι το αμπέλι και η ελιά είναι και σήμερα τα βασικά στοιχεία της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής μας.
·                Εργαστήριο «ανασκαφών»
 Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες. Συνθέτουν τμήματα από σπασμένα αγγεία που βρίσκουν στο σκάμμα «ανασκαφών». Αποκωδικοποιούν το μήνυμα των εικόνων του αγγείου που αναφέρονται στα «Διονύσια», στα «εξ΄αμάξης», στο «άρμα Θέσπιδος» και στους τραγόμορφους τραγωδούς. Αναφερόμαστε στην καταγωγή του αρχαίου θεάτρου από τις γιορτές του Διονύσου.
·         Ομαδικό «Παιχνίδι του Χρόνου» 
Τα παιδιά ακολουθούν επιδαπέδια εικονογραφημένη ιστοριογραμμή που προσδιορίζει χρονικά την εποχή της κλασικής αρχαιότητας. Η διαδρομή εμπλουτίζεται από πόστερ που περιγράφουν την αγροτική ζωή στην αρχαιότητα.  
·         Εργαστήριο κόμικς και προσωπείου τράγου
Αφηγούμαστε το μύθο του Ικάριου και το πώς προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων και το θέατρο στην αρχαιότητα. Τα παιδιά αναδιηγούνται την ιστορία του Ικάριου (ή στιγμιότυπα αυτής) μέσα σε καρέ κόμικς με συννεφάκια και αφήγηση.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου κόμικς τα παιδιά ασχολούνται με την κατασκευή προσωπείου τράγου για να αναπαραστήσουν τους τραγόμορφους ποιητές της πομπής των Διονυσίων .
·         Ομαδικό παιχνίδι γνώσεων για παιδιά Β΄& Γ΄Δημοτικού-(εναλλακτική δραστηριότητα σε περίπτωση βροχής)
Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες συμμετέχουν σε παιχνίδι γνώσεων (σε ηλεκτρονική προβαλλόμενη μορφή) με θέμα την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό στην αρχαία Ελλάδα. Το παιχνίδι είναι μέρος του εκπαιδευτικού πακέτου «Αριστοφάνης σε κόμικς».
·         Εργαστήρια πηλοπλαστικής
Τα παιδιά προσπαθούν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου. Η κατασκευή είναι ατομική και τα παιδιά παίρνουν μαζί τους την κατασκευή που έφτιαξαν.
·         Παιχνίδια από την αρχαιότητα
Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά κινητικά παιχνίδια και παιχνίδια επιδεξιότητας από την αρχαιότητα. Παίζουν ασκολιασμό, διελκυστίνδα, εφεδρισμό, βώλους, αστραγάλους, ιύγκες.



·          «Ας κρατήσουν οι χοροί» (ενδεικτική διάρκεια 10΄)
Τα παιδιά αποχωρώντας, τραγουδούν διασκευασμένο το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί» ή όποιο άλλο τραγούδι επιλέξουν. Φοράνε στεφάνια από κλαδιά αμπέλου, μάσκες τράγου, χορεύουν αυτοσχεδιάζοντας. Ο εμψυχωτής δίπλα τους αστειεύεται μαζί τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής αποτελεί ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ΄ αγρούς Διονύσια» τελετής.

Επίπεδο Β: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

·         Επίσκεψη στον ελαιώνα και τον αμπελώνα
Αναφερόμαστε στη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, στην οινοποσία και τα συμπόσια, στο λάδι και τη διατροφή τους, την ελιά και την θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο. Επισημαίνουμε ότι το αμπέλι και η ελιά είναι και σήμερα τα βασικά στοιχεία της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής μας.
·                Εργαστήριο «ανασκαφών»
Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες. Συνθέτουν τμήματα από σπασμένα αγγεία που βρίσκουν στο σκάμμα «ανασκαφών». Αποκωδικοποιούν το μήνυμα των εικόνων του αγγείου που αναφέρονται στα «Διονύσια», στα «εξ΄αμάξης», στο «άρμα Θέσπιδος» και στους τραγόμορφους τραγωδούς. Αναφερόμαστε στην καταγωγή του αρχαίου θεάτρου από τις γιορτές του Διονύσου.
·                Προβολή τραγωδίας σε κόμικς
Προβάλουμε ολιγόλεπτα αποσπάσματα από τις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη» ή «Ιφιγένεια στην Αυλίδα» σε μορφή κόμικς. Αναφερόμαστε στην υπόθεση και στα διλήμματα που προκύπτουν για τις ηρωίδες Αντιγόνη και  Ιφιγένεια. Αναφερόμαστε στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο. Τα παιδιά κατασκευάζουν χαρτονένιο προσωπείο τράγου, αναπαριστώντας τους τραγόμορφους ποιητές των Διονυσίων. Τα μεγαλύτερα παιδιά (11-12 ετών) συμμετέχουν σε δραστηριότητες ανταλλαγής επιχειρημάτων (ντιμπέιτ) και διαδρομής της συνείδησης που βασίζονται στον προβληματισμό και τα διλήμματα των βασικών ηρωίδων Αντιγόνης και Ιφιγένειας.
·         Εργαστήρια πηλοπλαστικής
Τα παιδιά προσπαθούν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου. Η κατασκευή είναι ατομική και τα παιδιά παίρνουν μαζί τους την κατασκευή που έφτιαξαν.
·         Παιχνίδια από την αρχαιότητα
Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά κινητικά παιχνίδια και παιχνίδια επιδεξιότητας από την αρχαιότητα. Παίζουν ασκολιασμό, διελκυστίνδα, εφεδρισμό, βώλους, αστραγάλους, ιύγκες.
·         «Ας κρατήσουν οι χοροί»
Τα παιδιά αποχωρώντας, τραγουδούν διασκευασμένο το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί» ή όποιο άλλο τραγούδι επιλέξουν. Φοράνε στεφάνια από κλαδιά αμπέλου, μάσκες τράγου, χορεύουν αυτοσχεδιάζοντας. Ο εμψυχωτής δίπλα τους αστειεύεται μαζί τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής αποτελεί ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ΄ αγρούς Διονύσια» τελετής.




Κάθε ομάδα παίρνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος ενημερωτικό φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό με τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τα Διονύσια, το αρχαίο θέατρο και τα γυμνάσματα, την αγροτική ζωή και το αμπέλι.
Τα παιδιά παίρνουν μαζί τους την πήλινη κατασκευή και την τραγόμορφη μάσκα που έχουν δημιουργήσει.
Το πρόγραμμα υλοποιεί εκπαιδευμένος εμψυχωτής με τη βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού
της σχολικής ομάδας.






ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
°         Η διάρκεια του προγράμματος είναι  2 ώρες το ελάχιστο.
°         Πληροφορίες:
°         Τηλ: 2310-492768, 492756  email: scamp@afs.edu.gr
 κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.


Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου